•  
 •  
 •  
 • Belgium WWII : Het virtuele platform over België tijdens de Tweede Wereldoorlog

  De Tweede Wereldoorlog is een belangrijke bladzijde in de wereldgeschiedenis maar ook in de geschiedenis van België. Belgium WWII is een essentieel project voor het CegeSoma, referentiepunt voor de studie van WOII in België. De website biedt beknopte en kwaliteitsvolle informatie over het Belgische oorlogsverleden. De teksten zijn geschreven door specialisten in een directe en toegankelijke stijl voor een gevarieerd doelpubliek, in het bijzonder leerkrachten geschiedenis en hun leerlingen.

   

  Collaboratie, repressie en justitie in oorlogstijd

   

  In dit stadium focust het platform op twee thema’s: enerzijds collaboratie en repressie, anderzijds justitie in oorlogstijd. In de toekomst zal de website nog andere onderwerpen aankaarten, zoals het verzet, het dagelijks leven onder de bezetting, de vervolgingen en de herinneringskwesties.

   

          

   

  Een platform voor ‘digital natives’

   

  Vandaag is het internet onvermijdelijk wanneer we onmiddellijk antwoorden zoeken op onze vragen. Een website is een medium dat jongeren als digital natives in het bijzonder aanspreekt. Dat dit project focust op digitale tools om geschiedenis over te brengen, is dus niet meer dan logisch.

  Belgium WWII presenteert vier verschillende formats. Zo mengt dit virtuele platform kennis, didactiek en digital storytelling om geschiedenis op een boeiende manier te ontdekken1.

  1. Animatiefilmpjes en interviews met experten beantwoorden essentiële vragen over de twee thema’s.

  2. Digitale tentoonstellingen met foto’s, archiefstukken, bewegend beeld en tekst verkennen een aantal onderwerpen in de diepte, zoals de rol van vrouwen in de collaboratie.

  3. Egodocumenten zoals foto’s, brieven en audiovisuele bronnen brengen oorlogsverhalen van bekende en onbekende Belgen tot leven.

  4. Een digitale encyclopedie, het hart van de website, verdiept de kennis over het Belgische oorlogsverleden en stimuleert een beter begrip van de talloze begrippen verbonden met dit conflict.

   

  Een pedagogisch dossier voor leerkrachten

   

  Belgium WWII heeft de ambitie om een essentiële tool te worden voor het onderwijs van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In november zal het platform leerkrachten geschiedenis een pedagogisch dossier bieden om onze website optimaal te kunnen gebruiken in de klas. Dit dossier wordt opgesteld overeenstemmend met het leerplan voor het 6de jaar secundair onderwijs. Het dossier zal zowel een versie voor de leerkracht als voor de leerling omvatten, evenals evaluatiemateriaal. Verscheiden competenties zullen aan bod komen. Het hoofddoel is om leerlingen aan te moedigen om op een bewuste manier met internetbronnen om te gaan. Via een reeks oefeningen zullen ze elk deel van de website zo goed mogelijk leren te gebruiken.

   

  Ontdek het zelf!

   

  Surf naar www.belgiumwwii.be en blader door de online collecties! (online vanaf 28 september)

  Wil je meer weten over dit project? Surf naar www.cegesoma.be of bezoek de Facebook-pagina (#BELGIUMWWII).

  Contact: belgiumwwii@cegesoma.be

   

   

  Legende van de foto’s in dit bericht (in volgorde van verschijnen):

  – “Justitiepaleis”. Otto Kropf, Spronk collectie, CegeSoma (CegeSoma: nr. 100205).

  – “Vertrek van Oostfrontvrijwilligers vanuit Brussel, augustus 1942”. Sipho collectie, CegeSoma (CegeSoma: nr. 21195).

  – “Luik onder bezetting”. Otto Kropf, Spronk collectie, CegeSoma (CegeSoma: nr. 130346).

  – “Leidsterskamp van de Nationaal-Socialistische Jeugd Vlaanderen-Dietse Meisjesscharen (NSJV-DMS) te Wieze, augustus 1943”. Belgapress collectie, CegeSoma (CegeSoma: nr. 17536).

   

  Gepubliceerd op door

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 43 = 50