Educatief pakket over censuur en vrije meningsuiting

Van documenten kan je leren. Dat is, in het kort, het uitgangspunt van de werkgroep LeerDok. LeerDok bestaat uit medewerkers van archieven en erfgoedbibliotheken die ervan overtuigd zijn dat archieven kinderen en jongeren aan het denken kunnen zetten.

De medewerkers van Leerdok zijn verbonden aan FARO, Felixarchief, Letterenhuis, ADVN, AMVB, Amsab-ISG en de Koninklijke Bibliotheek van België. Hun uitgangspunt is dat documenten kinderen en jongeren aan het denken kunnen zetten.

 

Censuur en vrije meningsuiting

 

Samen hebben de medewerkers van LeerDok aan de hand van voorbeelden uit het verleden een lespakket ontwikkeld over censuur en vrije meningsuiting. Het zijn – sinds Charlie Hebdo – razend actuele thema’s. Leerlingen gaan concreet aan de slag met prikkelende onderwerpen, zoals overspel in de middeleeuwen, het dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog en ook censuur in Vlaamse literatuur in de jaren 1970.

Met behulp van unieke archiefbronnen, en de opmerkelijke verhalen die daaraan zijn verbonden, krijgen leerlingen inzicht in de betekenis van censuur en vrije meningsuiting. Ze reflecteren over censuur vroeger en nu en leren dat onze vrije meningsuiting niet zo vanzelfsprekend was (en nog steeds niet is).

 

LeerDok - Censuur

 

Dit educatief pakket is ontwikkeld voor leerlingen uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Het is de bedoeling dat de leerkracht start met de inleidende les en daarna, afhankelijk van je persoonlijke interesses, de interesses van de leerlingen of je tijdsbestek, kiest voor een of meerdere modules. Er wordt geëindigd met de afsluitende les.

 

Het educatief pakker bevat:

– een handleiding voor leerkrachten,

– een inleidend filmpje,

– vijf lesmodules met unieke bronnen afkomstig uit archieven en erfgoedbibliotheken,

– een afsluitende les met creatieve werkvormen,

– links naar digitale bronnen,

– educatief werkmateriaal en lesfiches.

– links naar digitale bronnen.

 

Klik hier om het pakket te downloaden.

Bekijk de bronnen in het pakket ‘Censuur en vrije meningsuiting’ rechtstreeks met je smartphone of tablet via augmented reality.

Download gratis de Erfgoedapp en ontdek zoveel meer!

Meer info? www.faronet.be

 

FARO logo

 

Gepubliceerd op door

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 + 4 =