Een duivelse transitie : Hoe worden gewone mensen daders van buitengewoon geweld?

Wanneer na afloop van de Tweede Wereldoorlog de ware omvang van de gruweldaden van de nazi’s aan het licht komt, is er een vraag die de wereld bezig houdt: hoe was het menselijk mogelijk die misdaden te begaan? Aanvankelijk werden de daders van de Shoah als uitzonderlijk kwaadaardige sadisten en psychopaten beschouwd. Uit verder onderzoek bleken veel daders echter eenvoudige burgers te zijn met normale gezinslevens en heel gewone sociale relaties. Vanuit die opmerkelijke vaststelling groeide de aandacht voor het zogenaamde daderperspectief: Hoe zijn schijnbaar ‘gewone’ mensen in staat anderen de meest gruwelijke dingen aan te doen?

De lezing ‘Een duivelse transitie’ gebruik naast historische voorbeelden, ook sociaal-psychologische onderzoeken om de tijdloze mechanismen achter collectief geweld te laten oplichten. Ze biedt een boeiende invalshoek voor het begrijpelijk maken van massageweld, zowel in historische voorbeelden als in de actualiteit en zelfs in de dagdagelijkse leefwereld van jongeren op school, in de metro of het winkelcentrum.

 

Praktisch!

 

– Sprekers: Christophe Busch, Marjan Verplancke of Simon Schepers

– Per lezing wordt een prijs afgesproken naargelang topic, voorbereiding, doelstelling organisatie enzovoort.

– Voor één lezing geldt de prijs van €250,00.

– Voor twee lezingen op dezelfde dag geldt het tarief van € 400,00.

– Daarnaast rekenen we ook een verplaatsingskost, indien de lezing bij jou ter plaatse doorgaat.

– Facturatie wordt afgehandeld door Kazerne Dossin. Klik hier om een lezing te reseveren.

 

Goed om te weten

 

Alle lezingen worden ondersteund door een PowerPoint of Prezi. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van videofragmenten van daders, dadergedrag, beelden die gerelateerd zijn aan de Holocaust en sociaal-psychologische experimenten.

 

Gepubliceerd op door

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

× 3 = 21