Het Archief voor Onderwijs

Ben jij als leerkracht vaak op zoek naar Vlaamse beeld- en audiofragmenten om je lessen te verrijken? Vind je nu vooral materiaal op websites als YouTube en schooltv.nl, maar ben je ook geïnteresseerd in het vlot vinden van VRT-programma’s en audiovisueel materiaal van regionale omroepen, musea en archieven? Ontdek dan zeker het webplatform ‘Het Archief voor Onderwijs’ van VIAA! VIAA stelt zich als objectief ‘Elke dag in de klas’ en wil van archiefmateriaal een onmisbaar instrument maken voor het onderwijs.

 

VIAA?

 

VIAA – of het Vlaams Instituut voor Archivering – digitaliseert, bewaart en ontsluit audiovisueel materiaal in samenwerking met partners uit de cultuur-, erfgoed- en mediasector. Ze willen dit materiaal op een gebruiksvriendelijke manier toegankelijk maken voor onderwijs, bibliotheken, onderzoek en het grote publiek.

 

Wat?

 

Het webplatform ‘Het Archief voor Onderwijs’ biedt leerkrachten op een gemakkelijke manier toegang tot video- en audiomateriaal van de openbare omroep, de regionale omroepen en diverse cultuur- en erfgoedinstellingen. Als leerkracht kan je op het webplatform audiovisueel
materiaal zoeken, knippen, bekijken en bewaren in eigen collecties. Daarnaast kan je filteren op onderwijsniveau en vak en je laten inspireren door vooraf samengestelde dossiers en collecties.

 

Hoe?

 

VIAA werkt samen met onderwijsexperts. Er worden leerkrachten ingezet om de inhoud van het webplatform uit te bouwen. Op de website vind je ook tips voor mediawijs gebruik van audiovisueel archiefmateriaal.

 

Welke inhoud?

 

Een volledig nieuwe website ontwikkelen en van relevante inhoud voorzien – voor alle vakken, leerjaren en soorten onderwijs – is niet iets wat van de ene op de andere dag kan gebeuren. Daarom pakt VIAA dit gefaseerd aan.

Voor het leerplichtonderwijs is er een relevant en kwalitatief hoogstaand aanbod voor de vakken wereldoriëntatie en muzische vorming voor de tweede en derde graad lager onderwijs, en voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappelijke vorming, project algemene vakken, natuurwetenschappen, Nederlands en techniek voor de eerste en tweede graad secundair onderwijs. Dit aanbod wordt in 2016 uitgebreid met inhoud voor de derde graad secundair onderwijs met een focus op Nederlands, wetenschappen, geschiedenis en cultuur- en gedragswetenschappen.

 

Voor wie?

 

‘Het Archief voor Onderwijs’ is vrij toegankelijk voor alle leerkrachten van het algemeen basis- en secundair onderwijs en leerkrachten in opleiding. De beschikbare inhoud is ook toegankelijk voor leerkrachten van het volwassenenonderwijs. In de toekomst wil VIAA ook leerlingen en studenten toegang geven tot het webplatform.

 

Registreren?

 

Wil jij als leerkracht ook gebruik maken van dit platform en meehelpen aan de verdere uitbouw ervan? Lees alle informatie en registreer je met je Lerarenkaart op https://onderwijs.hetarchief.be/.

Bekijk een preview van ‘Het Archief voor Onderwijs’ op https://onderwijs.hetarchief.be/over-deze-site.

Is je aandacht gewekt, maar heb je nog vragen? info@viaa.be

 

Archief voor Onderwijs

 

Gepubliceerd op door

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

44 + = 47