In het spoor van de Shoah in Polen 2018

Sinds bijna dertig jaar organiseert Stichting Auschwitz – Auschwitz in Gedachtenis vzw een jaarlijkse studiereis naar Auschwitz en Birkenau. De meerderheid van de Joden in België werd onder de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog naar deze oorden gedeporteerd om er bij aankomst vernietigd te worden. Werkbekwame Joden werden opgesloten in het concentratiekamp.

Zonder inbreuk te doen op het belang van Auschwitz is het belangrijk om de Shoah in het Oosten in de kijker te zetten. Auschwitz staat voor velen symbool voor de massale vernietiging van Joden in Europa, maar vooraleer Auschwitz eigenlijk volledig operationeel werd, was ‘Aktion Reinhardt’ (i.d. de vernietiging van de Joden in het bezette Polen) bijna volledig uitgevoerd. Om die reden organiseert Stichting Auschwitz nu ook jaarlijks een excursie in het teken van ‘Aktion Reinhardt’, namelijk: ‘In het spoor van de Shoah in Polen’.

Deze studiereis volgt een chronologisch en logisch schema; bij elke etappe wordt allereerst de desbetreffende stad, d.w.z. het voormalige getto, bezocht. Kennis maken met het Joodse leven, traditie en cultuur van voor de Tweede Wereldoorlog is één van de doelstellingen van deze studiereis. Alvorens het bij de stad behorende vernietigingscentrum te bezoeken, wordt een halt gehouden bij de deportatieplaats vanwaar de Joodse bevolking vertrok voor hun laatste reis. Elk bezoek aan een voormalig vernietigingscentrum wordt pedagogisch ondersteund aan de hand van kaarten, beelden, getuigenissen en foto’s. Deze studiereis tracht de geschiedenis van de Shoah in Polen te traceren. Vormingssessies zullen georganiseerd worden om de toekomstige bezoeker kennis te laten maken met de structuur en de complexe geschiedenis van de Shoah in Polen. Ze laten de deelnemer toe de bezochte oorden en plaatsen beter te situeren in een geheel dat behoorlijk ongekend is.

 

Sfeerbeelden studiereis ‘In het spoor van de Shoah in Polen’ 2015 © Simon Schepers

 

Terugblik studiereis 2015

 

Jouw BCH-medewerker Simon nam deel aan de zomereditie van 2015 en maakte een selectie van zeven herinneringsplaatsen. Bij elk van deze sites werd een verslag opgesteld met persoonlijke impressies, interessante weetjes en inspirerend fotomateriaal.

Klik hier om dit reisverslag te lezen.

 

Zelf deelnemen aan deze reis?

 

Wil je mee met editie 2018? Dat kan!

Dit jaar organiseert Stichting Auschwitz de achtdaagse excursie ‘In het spoor van de Shoah in Polen’ van 6 tot en met 13 augustus 2018.

De reis kost € 650,00 per persoon. Geïnteresseerden kunnen zich vrijblijvend inschrijven voor de informatiedagen die doorgaan op zaterdag 2 december 2017 en 3 februari 2018 van 13 tot 16 uur(geen enkele betaling zal aanvaard worden voor woensdag 3 januari 2018).

 

Bovendien krijgt elke deelnemer een pedagogisch dossier aangeboden waarin het geheel uitgelegd staat met meerdere kaarten. Tevens wordt een bibliografie voorzien voor zij die zich in de materie wensen te verdiepen.

Klik hier voor meer informatie!

Of stuur een mailtje met jouw vragen naar johan.puttemans@auschwitz.be.

www.auschwitz.be

 

In het spoor van de Shoah in Polen logo

 

Gepubliceerd op door

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

61 + = 63