Klas Op Stelten : Webinars over controverses op school

Het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie en het Vlaams Vredesinstituut organiseren in het najaar van 2017 een dubbel webinar rond controverses in de klas en op school. Aan de hand van reële onderwijscasussen en op basis van elkaars inbreng krijgen de deelnemers concrete aanwijzingen om constructief om te gaan met leerstof die controverse kan oproepen.

 

Schrijf jezelf ook in voor een van onze workshops!

 

Gelijktijdig met de webinars zullen enkele regionale en netoverstijgende werkgroepen plaatsvinden waarbij leerkrachten onder begeleiding van een moderator samen kijken naar de webinar en hier nadien over reflecteren (d.m.v. een workshop). De outcome van deze sessies zal een belangrijke basis vormen voor de publicatie van een brochure met handige tips voor onderwijs waar we heel graag de stem van de leerkrachten in aan bod laten komen.

De workshops gaan door op eenvoudig bereikbare plaatsen in Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven, Hasselt en Brussel! Deelname aan deze workshops is volledig gratis.

 

Programma:

 

11/10/17 – 14u00 – Sessie 1: Meerstemmig praten

Jongeren worden in een razendsnel tempo geconfronteerd met conflict. Sociale media en politiek staan bol van polariserende uitspraken, gevoed door angst, boosheid, onwetendheid of passie. Vluchtelingen, vrijheid van meningsuiting of de verkiezing van een nieuwe president… iedereen heeft er tegenwoordig wel een vurige mening over. Regelmatig laaien ook in je klas de gemoederen hoog op. Hoe geef je een plaats aan die sterke emoties? Kan je bepaalde uitspraken begrenzen? Moet je als lesgever neutraal blijven? Hoe creëer je dan een veilige omgeving voor je leerlingen?

Klik hier om je te registreren voor het webinar (registratie is verplicht).

Klik hier als je wil deelnemen aan een van de regionale workshops.

 

08/11/17 – 14u00 – Sessie 2: Meerstemmig leren

Als leerkracht ben je gebonden aan eindtermen en leerplannen. Soms heeft dit tot gevolg dat je les moet geven over thema’s waarvan je weet dat ze de klas op stelten zullen zetten. Het gaat dan over onderwerpen die in jouw klas gevoelig liggen. Denk bijvoorbeeld maar aan de kruistochten, de Holocaust, de evolutietheorie of gendergelijkheid, … Hoe kan je jezelf hier best op voorbereiden? Hoe geef je ruimte aan uiteenlopende standpunten? Wat kan en wat kan niet? Hoe zorg je zelf voor een genuanceerd verhaal? En hoe reageer je wanneer radicale meningen uit de hand dreigen te lopen?

Klik hier om je te registreren voor het webinar (registratie is verplicht).

Klik hier als je wil deelnemen aan een van de regionale workshops.

 

 

Hoe werkt het?

 

– Volg 1 of 2 webinars, waar en wanneer je maar wil. Thuis, met je collega’s op school, op de bus of de trein, … Overal waar je een internetverbinding kan maken. We geven je graag enkele tips om dit samen met je collega’s te bekijken. (Meer info volgt later.)

– Een webinar gemist? Je kan alle sessies eenvoudig herbekijken! Surf gewoon naar www.onlineseminar.nl/herinneringseducatie en klik op de sessie die je graag opnieuw wil zien. Deelname blijft volledig gratis!

– Een initiatief van het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie (BCH) in samenwerking met het Vlaams Vredesinstituut en het project Democratische Dialoog van Erasmushogeschool Brussel.

 

Gepubliceerd op door

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

77 − 76 =