Mijn Jihad : Documentaire en lespakket

Met meer dan 400 zijn ze intussen, jonge Belgische moslims die vertrokken om te gaan vechten in Syrië. Een probleem dat te lang niet is aangepakt. Tot er ook terugkeerden. Tot Charlie Hebdo. Tijd voor Rudi Vranckx om voor Panorama op zoek te gaan naar het tegenverhaal dat de islamitische gemeenschap probeert te bieden.

Want die ‘andere’ stemmen kunnen ook een antwoord geven op de problemen waarmee hun, onze, samenleving wordt geconfronteerd. Beginnen doet Rudi in Vilvoorde, letterlijk onder de brug. Hij praat met ouders van Syriëstrijders, over hoe ze hun ervaringen willen gebruiken om anderen te sensibiliseren.

Voor het eerst neemt een vooraanstaand imam ons ook mee naar een ‘deradicaliseringssessie’ en in de moskee horen we dat de islam en de westerse samenleving wél verenigbaar zijn. Tot slot gaat Rudi Vranckx ook in Libanon op zoek naar inzicht, om te zien hoe jonge Vlaamse moslims proberen om radicalisering te voorkomen.

Hoe breng je dit verhaal naar de les?

 

Hoe praat je met jongeren over de aanslag in Parijs? Hoe gaan Vlaamse moslims om met extremisme? De medewerkers van Vranckx Actua (Canvas) bundelden de reportage Mijn Jihad in een handig lespakket.

 

‘Begin met de situatie te ontmijnen en zorg ervoor dat niemand zich aangevallen voelt. Maak duidelijk dat er niets veranderd is: vriendjes blijven vriendjes. En vraag je leerlingen hoe zij zich bij de gebeurtenissen voelen.’

Rudi Vranckx

 

Aan de hand van vier korte YouTube-fragmenten uit de reportage maak je kennis met het probleem van radicalisering, bevattelijk en vanuit verschillende kanten bekeken.

Spectaculaire koppen worden achterwege gelaten en je luistert eens naar de ‘andere stem’, die vanuit de moslimgemeenschap zelf komt. De videofragmenten kunnen dienen als aanzet tot of aanvulling bij een gesprek of debat.

Klik hier voor de YouTube-afspeellijst.

Klik hier om de reportage integraal online te bekijken.

Klik hier om naar het lespakket te gaan.

 

 

Gepubliceerd op door

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

9 + 1 =