•  
 •  
 •  
 • Portretten Getuigen

  Van 1 oktober 2017 tot 30 januari 2018 loopt in Kazerne Dossin de gasttentoonstelling ‘Portretten Getuigen’ van het Joods museum van België. Er zijn portretfoto’s te zien van fotograaf André Goldberg.

  Het idee om de getuigen van de Shoah te fotograferen, ontstond in 1994, aan de vooravond van de 50ste verjaardag van de bevrijding van de nazikampen. Met het project, dat indertijd werd opgevat als een boek, wilde de fotograaf inspelen op een gevoel van dringendheid omdat de laatste directe getuigen van deze gebeurtenissen weldra verdwenen zouden zijn.

  Dit werk blijft het enige van zijn soort dat tot nu toe in België is uitgevoerd. Het ging vergezeld van getuigenissen verzameld door Dominique Rozenberg, socioloog en partner van de fotograaf.

   

  75ste verjaardag van de deportatie van de Belgische Joden

   

  Nu, in het kader van de 75ste verjaardag van de deportatie van de Belgische Joden, vinden we het onze taak deze gezichten te tonen in een tentoonstelling en het verhaal te vertellen van deze overlevenden, die intussen bijna allemaal overleden zijn.

  De ervaringen van de mensen die de dodenkampen hebben overleefd, moeten worden overgebracht, tegen alle pogingen tot ontkenning en vervalsing in en opdat we het nooit zouden vergeten. Het gaat er niet om een historische waarheid te reconstrueren zoals specialisten dat zouden doen, maar met nederigheid en eenvoud te proberen luisteren naar wat deze mensen te zeggen hadden en de gelaatstrekken van deze spelers van ons collectieve geheugen hun waardigheid terug te geven.

  Het leek ons belangrijk deze reeks portretten in het museum Kazerne Dossin te tonen. Talloze getuigen werden gedeporteerd via het doorgangskamp in Mechelen, een symbolische plek voor de deportatie van de Belgische Joden.

  Bij elk portret hoort een audiodrager waarop bezoekers een stukje uit het interview van 1994 kunnen beluisteren. Dit gedeelte is mogelijk gemaakt dankzij de Stichting Auschwitz die de audiodragers heeft gedigitaliseerd.

   

  Klik hier voor meer informatie.

   

   

  Gepubliceerd op door

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  14 + = 18