•  
 •  
 •  
 • Sporen van herinnering 23 (maart 2017)

  De eerste editie van het Nederlandstalige pedagogische tijdschrift Sporen van herinnering voor het jaar 2017 is nu beschikbaar. Sporen van herinnering is een tijdschrift van Stichting Auschwitz – Auschwitz in Gedachtenis vzw en richt zich tot leerkrachten die in de klas willen werken rond herinneringseducatie.

  Klik hier om de nieuwste Sporen van herinnering (23/2017) te downloaden.

  Sporen van herinnering wordt gratis verzonden naar leerkrachten die daartoe een verzoek indienen. Vraag vandaag nog een abonnement aan via de website van Stichting Auschwitz.

  www.auschwitz.be

   

   

  Wat vind je zoal in dit nummer?

   

  ACTUALITEIT – Interview met het ondergedoken oorlogskind Regina Sluszny

  Ontdek het verhaal van de Joodse Regina Sluszny. Toen de oorlog uitbrak, was ze amper één jaar oud. Was ze gedeporteerd, ze zou de tragedie niet hebben overleefd. Ze werd echter bij een gewoon Vlaams gezin ondergebracht. ‘Gewoon’ in de zin dat er niets bijzonders op te merken was aan het gezin. Buitengewoon was echter het feit dat de familie met haar actie niet alleen de baby heeft gered: ook Regina’s nakomelingen hebben hun bestaan te danken aan deze (buiten)gewone mensen. Regina werd van een gewisse dood gered en kreeg de opvoeding vol liefde en genegenheid die elk kind op die leeftijd verdient. Tijdens een interview vertelt Regina Sluszny haar buitengewoon verhaal en denkt ze terug aan de onvergetelijke mensen die haar hebben gered.

   

  AUSCHWITZ – Barbara Puc, het kind dat in Auschwitz werd geboren… en overleefde

  Het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau had oorspronkelijk geen enkele accommodatie voor kinderen, laat staan voor pasgeborenen. Toch zouden enkele honderden baby’s in het beruchte kamp geboren worden. Het is haast ondenkbaar dat een plek van dood en verderf dienst kon doen als geboorteplaats. De nazi’s deinsden er immers niet voor terug zwangere vrouwen op te sluiten in concentratiekampen, met alle gevolgen van dien. Ook al werden de meeste baby’s bij geboorte onmiddellijk vermoord, toch hebben enkele het geluk gehad te overleven, waaronder Barbara Puc.

   

  UITGEDIEPT – Passages uit ‘Geheime routes’ en netwerken van Joost Loncin

  Jacky was vier. Zijn moeder liet hem achter, ergens in de Brusselse Marollen. Harteloos? Nee, het was 1943. Jacky’s moeder was joods. Ze nam de heldhaftige beslissing haar kind te redden, voor ze zelf ten onder ging in de Holocaust. Vóór de Tweede Wereldoorlog woonden er 65.000 joden in ons land, van wie 4.000 in de Marollen. Maar toen kwamen het jodenregister, de jodenster, de razzia’s en Auschwitz. Er groeide verzet. Eerst van de joodse moeders, dan van buren, de armenhulp en verzetsorganisaties. Jacky kon samen met drie andere jongetjes onderduiken bij eenzelfde Brugse familie. Hij werd gered, maar zijn ouders niet. Lees enkele passages uit het boek Geheime routes en netwerken, een hallucinant reddingsverhaal op basis van ooggetuigen.

  WIST JE DAT… – … Nicolas Winton meer dan 600 kinderen heeft geregd?

  Sir Nicholas is een legende in Tsjechië, een held die symbool staat voor het ‘actieve goede’. Zijn verhaal toont aan hoe belangrijk het is om de passiviteit te doorbreken bij een naderende ramp die anderen dreigt te overkomen, en hoe een reële inspanning levens kan redden. Nicholas Winton heeft diepe sporen van ‘goedheid’ nagelaten in de geschiedenis. 669 ‘kinderen van Winton’ konden opgroeien en stichtten hun eigen gezin. De derde en vierde generatie telt vandaag duizenden succesvolle personen. Zij vormen het overtuigendste bewijs van Wintons belangrijke erfenis en zijn een inspiratie voor de jeugd.

   

  VRAAGSTUK – Ontvoerde kinderen van Lidice overleefden de slachting. Maar werden zij daarom gered?

  Het kleine dorp Lidice ligt op een twintigtal kilometer ten westen van Praag. Er leven enkele honderden mensen. Na de aanslag op en de daaropvolgende dood van Reinhard Heydrich (het ‘Blonde Beest’ of de ‘Slager van Praag’), komt Lidice in het vizier van de wraakzuchtige nazi’s omdat lokale partizanen er een onderkomen zouden hebben gevonden. Hitler roept op tot bikkelharde represailles. Op 9 juni 1942 wordt het macabere bevel gegeven door Karl Hermann Frank en Kurt Daluege. ’s Anderdaags, op 10 juni 1942, vinden de bloederige represailles plaats tegen de gehele Tsjechische bevolking, ongeacht sekse of leeftijd. De gebeurtenis is de geschiedenis ingegaan als de ‘slachting van Lidice’. Zo’n 105 kinderen worden van hun moeders gescheiden en overgebracht naar Litzmannstadt. 23 Tsjechische kinderen met een Arisch fenotype komen in aanmerking voor het raciale ‘germaniseringsprogramma’…

   

  KLASREFLECTIE – Hoe Marie Dolezalova opgeofferd werd om Ingebord Schiller te redden

   

  VARIA

   

  Gepubliceerd op door

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 52 = 53