•  
 •  
 •  
 • Sporen van herinnering 26 (december 2017)

  De laatste editie van het Nederlandstalige pedagogische tijdschrift Sporen van herinnering voor het jaar 2017 is nu beschikbaar. Sporen van herinnering is een tijdschrift van Stichting Auschwitz – Auschwitz in Gedachtenis vzw en richt zich tot leerkrachten die in de klas willen werken rond herinneringseducatie.

  Klik hier om de nieuwste Sporen van herinnering (26/2017) te downloaden.

  Sporen van herinnering wordt gratis verzonden naar leerkrachten die daartoe een verzoek indienen. Vraag vandaag nog een abonnement aan via de website van Stichting Auschwitz.

  www.auschwitz.be

   

   

  Wat vind je zoal in dit nummer?

   

  ACTUALITEIT – Het beeld van het kind in de dystopische roman

  In 1954 verschijnt Lord of the Flies van William Golding. Het is niet het eerste dystopische verhaal dat de boekenrekken haalt, maar wel het eerste waarin kinderen centraal staan. Als slachtoffers maar ook als beulen. Het recht van de sterkste, propaganda, de macht van het woord, kuddegeest, de zondebok. Alle ingrediënten zijn aanwezig om wat begint als een willekeurig gevormde microkosmos bestaande uit een stelletje verloren stukjes mens stilaan te herschapen tot een totalitaire staat…

   

  AUSCHWITZ – Het lot van de kinderen in Auschwitz-Birkenau

  Vanaf 1940 werden er Poolse kinderen gedeporteerd met volwassenen naar Auschwitz. Op het keerpunt van 1942-1943 werden ook kinderen uit de regio Zamość (waarvan de meesten snel vermoord werden) samen met volwassenen naar Birkenau gedeporteerd. In 1944 volgden dan eveneens kinderen uit Warschau die de opstand van deze stad in augustus hadden overleefd. Joodse kinderen werden vanaf 1942, samen met hun ouders gedeporteerd. De grote meerderheid werd na selectie naar de gaskamers gezonden…

   

  UITGEDIEPT – Van kinderen en mannen

  15 juli 1937. Weimar. 149 gevangenen van het concentratiekamp van Sachsenhausen worden in vrachtwagens aangevoerd. Deze opposanten van het naziregime ontbossen op korte tijd de heuvel van Ettersberg. Ontdaan van al hun bezittingen en met amper voldoende gereedschap, zonder paarden of wagens, moeten de mannen niet alleen de bomen verwijderen maar ook leidingen en elektriciteit aanleggen en wegen bouwen. Het werkritme is hels en de arbeidsomstandigheden zijn loodzwaar. Ze starten bij zonsopgang en stoppen pas op het einde van een lange zomerdag. De slaven werken aan de oprichting van een nieuw concentratiekamp, het kamp van Buchenwald.

   

  WIST JE DAT… – … kinderen slachtoffers van beelden kunnen worden?

  Wanneer de NSDAP, de nazipartij van Hitler, in de vroege jaren 1920 het licht ziet, richten nazi-ideologen hun pijlen op de jeugd. Vanaf dat ogenblik zal de Duitse jeugd geïndoctrineerd worden1en ondergedompeld in de nazi-ideologie. Hitler en de zijnen moeten wellicht een volwassen generatie heropvoeden; jeugd zullen ze echter helemaal kunnen modelleren naar de idealen van het nationaalsocialisme.

   

  VRAAGSTUK – Het geval Lidice (deel 3)

  In de edities van Sporen van herinnering van maart en juni 2017 hadden we het reeds over het verschrikkelijke lot van de inwoners van Lidice in de Tsjechische
  Republiek na de geslaagde aanslag van de geallieerden op nazikopstuk Reinhard Heydrich. De wraak van Hitler was echter zonder limiet: na de brutale moord en deportatie van de ouders, werden de germaniseerbare kinderen naar Duitsland gestuurd, om er in nieuwe families op te groeien. De 82 kinderen die de strenge selectie niet doorkwamen, werden in de zomer van 1942 naar het uitroeiingscentrum Chełmno gestuurd, de dood in de gaswagens tegemoet. Uiteraard symboliseren zij binnen deze tragedie de misdaad der misdaden, namelijk aan kinderen, die per defnitie onschuldig zijn, komt men niet. Na de oorlog, bij het helen van de wonden stelde men zich terecht de vraag: hoe kan men deze misdaad op een waardige manier gedenken?

   

  KLASREFLECTIE – De naakte waarheid

  Een struikelsteen, dacht ik meteen bij het zien van de foto in een krant van een tweejarige naakte Iraakse jongen die veilig gekoesterd wordt in robuuste militaire armen. De jongen had dienst gedaan als levend schild voor een IS-strijder die zich had overgegeven, en belandde dan in de adoptiearmen van een Iraakse militair. Van strijder naar strijder ging het naakte, weerloze en kwetsbare kind in het oorlogsgeweld van Mosul. Ik struikelde over de foto in de krant, bleef wat verweesd zitten kijken, en wou de jongen in mijn armen knuffelen alsof het mijn eigen kleinkind was. Zo dichtbij kwam Mosul. Zo dichtbij ook komt de naakte waarheid: zinloos geweld op kinderen blijft van alle tijden. Dat wordt beklijvend en blijvend geïllustreerd door twee foto’s van hulpeloze, naakte meisjes in ontketende oorlogssituaties: Kalevi-Liiva (Estland) 1942-1943, Zuid-Viëtnam 1972. Hetzelfde ondraaglijke leed overbrugt de tussentijd van dertig jaar. (Opinie door Bruno Neuville.)

   

  VARIA

   

  Gepubliceerd op door

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  19 − = 10