Studiedag over polarisering en radicalisering in het onderwijs (18 april 2018)

‘Alle Koerden zijn terroristen!’

‘Ik geef geen hand aan een vrouwelijke leerkracht.’

‘Mijn zoon blijft thuis als er op school een imam komt spreken.’

‘Wij zijn in oorlog. Wij en zij.’

 

Übermensch tegen Untermensch, Hutu tegen Tutsi, moslims tegen westerlingen, wij tegen zij… Vanuit het verleden specialiseert Kazerne Dossin zich in polarisatiemechanismen. Polarisatie brengt schade toe aan het sociaal weefsel. Het kan een opstap vormen naar geweld tussen groepen. Anderzijds is polarisatie soms nodig. Om tot verandering te komen, om (institutioneel) racisme aan te klagen of om mensenrechten te doen naleven.

Hoe leer je schadelijke polarisatie herkennen? Welke game changers kan je als antwoord inzetten? Met heel wat praktijkvoorbeelden geeft directeur Karin Heremans je inzicht in de depolariseringsstrategie die Bart Brandsma voorstelt en die zij zelf met succes op haar school toepast. Groepsoefeningen zorgen ervoor dat je actief mee kan reflecteren over reële casussen waar ook jij mee te maken kan krijgen.

In de namiddag ga je op stap met één van de gidsen van Kazerne Dossin en krijg je inzicht in hoe polarisatie in een radicaliserende samenleving ontstaat en ontwikkelt. De casus van de Holocaust vormt de basis om verbanden te leggen met andere contexten en met de huidige samenleving. Of ontdek tijdens de lezing ‘Een duivelse transitie’ factoren die verklaren hoe ‘gewone’ mensen in staat zijn deel te nemen aan groepsgeweld.

Deze studiedag wordt georganiseerd door Kazerne Dossin, in samenwerking met GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie.

Klik hier voor meer informatie over het programma.

 

Praktisch!

 

– Waar? Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen

– Wanneer? 18 april 2018 (9u00-16u00)

De studiedag staat open voor leerkrachten uit ALLE netten.

– Er is een lunch voorzien.

 

 

Gepubliceerd op door

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

21 ÷ 21 =