•  
 •  
 •  
 • The Art of War : Expo met tekeningen als aanklacht op oorlog

  Oorlog is van alle tijden. Hoewel het tijdperk, de inzet en de tegenstanders verschillen, is er altijd een menselijke kant die griezelig herkenbaar is. Wanhoop, pijn, ontreddering en gemis zijn maar enkele van de vele gemoedstoestanden die tijdens en na een oorlogsperiode de bovenhand nemen.

  ‘The Art of War’, toont een reeks werken van vooraanstaande kunstenaars die diverse oorlogssituaties hebben aangeklaagd, elk in hun tijd. De nadruk ligt op authentieke en rauwe etsen van Otto Dix, Georges Grosz en Francisco Goya. Daarnaast zal er ook werk te zien zijn van Pablo Picasso, Max Beckmann, Frans Masereel, Paul Van Ostaijen en anderen.

  De titel van deze tentoonstelling is niet toevallig gekozen. Kazerne Dossin haalde hiervoor inspiratie bij de Chinese generaal Sun Tzu en zijn handboek voor oorlogsvoering The art of war. Hij beschrijft daarin een reeks methoden voor oorlogsvoering en strategieën voor conflict. Tot op vandaag worden zijn opvattingen nog vaak gebruikt in het bedrijfsleven. Hoewel zijn geschriften handelen over oorlogsvoeren, blijft zijn primaire uitgangspunt het voorkomen van gewelddadig conflict. Conflict en tegenstrijdige meningen hoeven niet noodzakelijk problematisch te zijn, ze beslechten met geweld wel.

  Ook de VN verwoordt het zo: “De Verenigde Naties staat voor het vreedzaam oplossen van geschillen en wil een einde maken aan alle vormen van geweld. Het beëindigen van geweld kan beginnen bij ieder van ons –thuis, op school en op het werk.”

  De tentoonstelling toont voornamelijk werk van 20ste-eeuwse kunstenaars. Ze reageren op het geweld van de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse Burgeroorlog of de Tweede Wereldoorlog. De expo is opgedeeld in een aantal thematische clusters, die een chronologische opbouw doorbreekt.

  Klik hier voor meer informatie.

   

  Praktisch!

   

  – Duur? Van 22 oktober 2017 tot en met 1 juli 2018

  – Waar? Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen

  – Openingsuren? Het museum is alle dagen open, behalve op woensdag en op feestdagen. Op werkdagen is het museum open van 9u00-17u00, in het weekend van 9u30 tot 17u00

  – Tarieven? Je vindt alle mogelijke formules op de website!

  – Er bestaat een izi.travel app die je kan downloaden om zo te luisteren naar een audioguide bij de tentoonstelling ‘The Art of War’.

   

   

  Gepubliceerd op door

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 39 = 43