•  
 •  
 •  
 • VN als motor voor de mensenrechten : Lezing door Wies De Graeve 3 mei 2017

  Mensenrechten en de Verenigde Naties gaan hand in hand. Het is in de schoot van de VN dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in 1948 is vastgelegd. Niet door een clubje van wereldvreemde idealisten, maar door een ervaren groep politici en diplomaten die na WOII een van de donkerste bladzijden van de wereldgeschiedenis probeerden om te slaan. Sindsdien is de VN de motor achter de ontwikkeling van mensenrechten.

  Als we vandaag naar de wereld kijken, staan mensenrechten wereldwijd meer en meer onder druk en staat de slagkracht van de VN ter discussie. Nu de mensenrechten stilaan de 70 naderen, vinden sommigen dat het tijd is om ze op pensioen te sturen.
  In deze lezing wandelt Wies De Graeve door de geschiedenis en maakt hij een kritische evaluatie op van de VN als motor voor mensenrechten. En hij kijkt vooral ook vooruit: denk aan het conflict in Syrië en elders, de terreurdreiging, de vluchtelingenstroom, de opkomst van het zogenoemde ‘populisme’, enz. Hebben de VN en de mensenrechten nog een toekomst in deze en toekomstige turbulente tijden?

   

  Over Wies De Graeve

   

  Wies De Graeve is de directeur van Amnesty International Vlaanderen. Hij studeerde klassieke filologie aan de Universiteit Gent en de University of Crete. Na een stage bij de Europese Commissie was hij actief als leerkracht, vertaler en redacteur in de Belgische Kamer. Voor hij bij Amnesty International aan de slag ging, werkte hij tien jaar bij het Vlaams Vredesinstituut, een onderzoeksinstelling van het Vlaams Parlement. Als de directeur van de Vlaamse sectie van Amnesty International staat hij aan het hoofd van het Amnesty-secretariaat in Brussel. Hij focust daarbij op actuele internationale en Belgische mensenrechtenvraagstukken, de groei van Amnesty als mensenrechtenbeweging en de strategische ontwikkeling van onderzoek, beleidsbeïnvloeding en activisme voor meer mensenrechtenimpact.

  Meer info? www.amnesty-international.be

   

  Praktisch!

   

  – Datum: 3 mei 2017

  – Start: 19u30

  – Locatie: Huis Over Grenzen/ Duitse militaire begraafplaats Lommel

  – Prijs: € 7,50 (incl. drankje bij aankomst)

  – Programma: www.overgrenzen.be

   

          

   

  Gepubliceerd op door

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  − 3 = 4