Gezocht : Leerkrachten (in opleiding) voor vrijwilligerswerk / stage

Veel leerkrachten zijn op zoek naar inspirerend bronnenmateriaal om de les naar een hoger niveau te tillen. Wij willen hen graag een handje helpen! In samenwerking met het Archief voor Onderwijs ontwikkelt het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie een nieuwe projectwebsite met sterke audiovisuele collecties rond diverse thema’s gelinkt aan geschiedenis, herinnering en burgerschap. Maar om deze website verder uit te bouwen, kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Daarom zijn we op zoek naar een aantal vrijwillige leerkrachten of stagiairs uit de lerarenopleiding die mee hun schouders willen zetten onder dit project!

Over de functie

Als vrijwilliger of stagiair sta je in voor de ontwikkeling van enkele nieuwe collecties op de projectwebsite ‘Beelden van herinnering’. Je werkt hiervoor nauw samen met de projectmedewerker van het BCH en een medewerker van het Archief voor Onderwijs. Samen denken jullie na over de aanmaak van nieuwe collecties gelinkt aan het brede thema van herinneringseducatie. Zo komen op de projectwebsite niet enkel historische onderwerpen aan bod (bv. kolonisatie/dekolonisatie, de Groote Oorlog, de Tweede Wereldoorlog, de genocide in Rwanda, …), maar willen we tevens sterk inzetten op collecties rond abstracte thema’s die jongeren moeten laten reflecteren over geschiedenis en actualiteit, bv. propaganda, complottheorieën, daderschap en handelingsmarge, mensenrechten en kinderrechten, democratie en burgerschap, migratie en vluchten, omgaan met diversiteit, antisemitisme, …

Over de organisaties

Het BCH verenigt verschillende actoren op het vlak van herinneringseducatie, de pedagogische begeleidingsdiensten van de onderwijsnetten en het Ministerie van Onderwijs en Vorming. Een gebruiksvriendelijke website en database wijzen de weg doorheen het bestaande aanbod herinneringseducatie. Daarnaast worden leerkrachten ondersteund bij het zinvol aanpakken van herinneringseducatie bij hun doelgroep.

Het Archief voor Onderwijs is een beeldbank voor onderwijs die leerkrachten een waaier aan audiovisueel materiaal van de openbare omroep, de regionale omroepen en diverse cultuur- erfgoedinstellingen aanreikt. Met een aanbod geselecteerd door en voor leerkrachten én op maat van het onderwijs, staat het Archief voor Onderwijs garant voor educatief relevant materiaal dat vlot doorzoekbaar is en inzetbaar is in tal van klascontexten.

Interesse?

Stuur je CV met motivatiebrief met vermelding ‘Vrijwilligerswerk of stage BCH en Archief voor Onderwijs’ naar  info@herinneringseducatie.be.

Indien jouw profiel aansluit bij de taakomschrijving, nodigen we jou graag uit op gesprek in Kazerne Dossin (Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen).

 

Het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie gaat voluit voor gelijke kansen! Wij selecteren op basis van kwaliteiten, ongeacht leeftijd, geslacht, etnische afkomst, geloof, beperking, nationaliteit, enzovoort.

Gepubliceerd op door