Soms denk ik aan de doden : Jonge dichters over de Groote Oorlog 2014-2018

Op vrijdag 9 november 2018 werd de dichtbundel Soms denk ik aan de doden officieel voorgesteld aan het grote publiek. Dit boekje is het resultaat van een vijfjarig geschiedenis- en vredesproject waar alle vijfdejaarsleerlingen van het Sint-Lodewijkscollege uit Lokeren aan meewerkten.

Leren over én uit de geschiedenis van WOI

In het kader van 100 jaar Eerste Wereldoorlog bezochten de leerlingen tussen 2013 en 2018 de Westhoek. Ze beleefden er een intense excursie, voorbereid en gegidst door hun leraren geschiedenis. Als creatief voorspel kregen de leerlingen jaarlijks de voorstelling ‘IJzer’ van de Gentse cabaretier Wim Claeys voorgeschoteld. Tijdens de excursie werden de leerlingen telkens ondergedompeld in de tragiek, chaos en onmenselijkheid van de oorlog in en rondom Ieper. Ze werden actief betrokken in de herinnering aan dit conflict door hen te laten nadenken over de gruwel en zinloosheid van deze oorlog.

Het bespelen van hun inlevingsvermogen bleek een ideale manier om dit te doen en de Westhoek vormde de perfecte setting. Elke lichting bezocht een variatie aan begraafplaatsen, monumenten, musea en oorlogssites. Een aantal leerlingen deed mee aan het kunstproject ‘ComingWorldRememberMe’ van Koen Van Mechelen. Vanaf 2014 namen de leerlingen op het einde van elke excursie deel aan de Last Postceremonie onder de Menenpoort. Er werd een herdenkingskrans gelegd ter nagedachtenis van alle gesneuvelden uit Lokeren, Eksaarde en Daknam, maar ook voor alle slachtoffers van andere oorlogen en zinloos geweld, in het verleden én het heden. Op die manier reflecteerden de leerlingen over alle conflicten die zich afspeelden/afspelen na de ‘war to end all wars’.

Inzichten en emoties vertalen naar poëzie

Na elke excursie werd de leerlingen gevraagd een gedicht te schrijven vanuit het standpunt van een frontsoldaat en door een beroep te doen op hun eigen creativiteit en inlevingsvermogen. Zo konden ze  stilstaan bij de doden van deze oorlog en hun vaak verwarde en emotionele gedachten verwerken in een gedicht. De leerlingen kregen totale vrijheid op vlak van stijl, taal en structuur. De resultaten waren meer dan verrassend en uiteindelijk werd een selectie gemaakt uit de gedichten van meer dan 700 leerlingen van de afgelopen vier jaar. Ze werden verzameld in een sobere bundel, afgewisseld met foto’s van op locatie en tekeningen van de leerlingen zelf. In mei 2018 won de school met de dichtbundel een prijs in de Oost-Vlaamse wedstrijd voor projecten rond Wereldoorlog I.

Boeklancering en opbrengsten voor actueel vredesdoel

Op vrijdag 9 november 2018 werd de dichtbundel officieel gelanceerd op het Sint-Lodewijkscollege in Lokeren. Een aantal (oud-) leerlingen lazen hun eigen gedicht voor en de voorstelling werd afgewisseld met een aantal muzikale intermezzo’s. Hendrik Van Peteghem, leraar geschiedenis en initiatiefnemer, lichtte het project inhoudelijk toe. Er werd een woordje uitleg gegeven door Simon Schepers van het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie en beroepsdichter Koen Stassijns bracht een lezing over oorlogspoëzie en de waarde van deze dichtbundel.

Na de voorstelling is de dichtbundel te koop aan € 10,00 op het secretariaat van de school (Markt 48, 9160 Lokeren), de winkel van het Poëziecentrum Gent, het In Flanders Fieldsmuseum in Ieper en in de Standaard Boekhandel van Lokeren. Alle winst van de dichtbundel gaat nadien integraal naar een actueel vredesdoel, mee bepaald door de (oud-)leerlingen.

De dichtbundel en de voorstelling worden mogelijk gemaakt dankzij het advies en de steun van het Poëziecentrum Gent, Erfgoedcel Waasland, Rotary Club Lokeren, provincie Oost-Vlaanderen, de Cultuurraad van Lokeren en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

© Sint-Lodewijkscollege Lokeren

Wij geven 10 gratis exemplaren weg!

Overtuigd van de kwaliteit van dit project, geven wij 10 exemplaren gratis weg. Stuur een mailtje met als onderwerp ‘Soms denk ik aan de doden’ en jouw naam in het bericht naar info@herinneringseducatie.be.

Een onschuldige hand zal 10 winnaars bepalen en zij krijgen een exemplaar van deze dichtbundel opgestuurd!

Deelnemen kan tot en met vrijdag 30 november 2018!

Soms denk ik aan de doden

Mijn vrienden

Soms denk ik dat ze gelukkiger zijn

De doden

Zij zijn in de hemel

De gelukkigen

En ik

in

De hel

Gepubliceerd op door