een uniek netwerk.

Veel leerkrachten zijn overtuigd van het belang van herinneringseducatie, maar hoe breng je dit in de klas? In de praktijk is dat niet altijd even gemakkelijk. Je moet met veel zaken rekening houden en de juiste vragen stellen: Over welk verleden moeten we leren? Wat zijn de lessen die we uit geschiedenissen van oorlog en geweld kunnen halen? Hoe maken we lessen over het verleden relevant voor jongeren in het hier en nu? En hoe kan je vlot de weg vinden naar het juiste aanbod voor jouw doelgroep?

Om leerkrachten te helpen bij deze klus, werd in 2008 het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie (BCH) opgericht. In dit netwerk zetelen vertegenwoordigers van de verschillende Vlaamse onderwijsverstrekkers, samen met musea, memorialen en educatieve organisaties die werken rond allerlei thema’s gelinkt aan herinneringseducatie. In het BCH komen de aanbieders en de afnemers op een structurele manier samen en net die unieke wisselwerking maakt ons zo bijzonder!

Leden van het BCH gaan met elkaar in gesprek, delen expertise en wisselen creatieve ideeën uit tijdens hun jaarlijkse reflectiedag op 18 juni 2019 © Simon Schepers

een hoop ervaring.

Je moet natuurlijk ergens beginnen. Bij de oprichting van het BCH bestond er nog geen duidelijke definitie van term ‘herinneringseducatie’, dus er moest toen nog heel wat expertise worden opgebouwd. Vandaag de dag staan we al erg ver in het denken over kwaliteitsvolle herinneringseducatie, maar eigenlijk is dat een voortdurend leerproces. Elke dag opnieuw moeten we onszelf kritische vragen stellen. Dit doen we door kennis uit te wisselen, ervaringen op te doen, deze met elkaar te delen en vooral goed naar onze partners in het brede onderwijsveld en de academische wereld te luisteren.

Boeiende rondetafelgesprekken met het werkveld tijdens onze forumdag over de nieuwe eindtermen (i.s.m. Kruit) op 7 november 2019 © Kim Parys en Maarten De Ruyck

een inspirerend aanbod.

Veel leerkrachten zijn op zoek naar leermiddelen, tips en methodieken om hun les naar een hoger niveau te tillen. Wij willen daar graag een handje bij helpen! Op deze website wijzen we jou de weg doorheen het bestaande aanbod rond herinneringseducatie. Hiervoor werken we nauw samen met KlasCement en Het Archief voor Onderwijs. Op die manier hopen we jou te inspireren om met herinneringseducatie aan de slag te gaan.

een straffe bende.

Om dit alles waar te maken, kunnen we gelukkig rekenen op een geweldig multidisciplinair team met de nodige kennis, ervaring en passie. Steeds bereid om jou zo goed mogelijk bij te staan met raad en daad! Hieronder vind je een actueel overzicht van al onze partners en hun vertegenwoordigers.

leer ons beter kennen.